Στιγμιότυπο από την ολομέλεια του συνεδρίου

26o Συνέδριο Βαθμοφόρων ΠΕΝΑ

Στις 2 Δεκεμβρίου 2018 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα διοργανώθηκε το 26ο Συνέδριο των ενηλίκων εθελοντών  της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Νότιας Αττικής.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το 10ο Δημοτικό καθώς και τον διευθυντή του κ. Καρρά για την εξαιρετική φιλοξενία.

Το συνέδριο μας τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Κατωπόδης.

Στα πλαίσια του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο οι Πρόσκοποι μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικοί στη διάδρασή τους με την κοινωνία, στη θετική τους παρέμβαση στις γειτονιές τους, καθώς και στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους για να προσφέρουν στο συνάνθρωπο.

Τέλος, ως Περιφερειακή Εφορεία Νοτίου Αττικής ευχαριστούμε θερμά τους Προσκόπους του Βύρωνα για τη βοήθεια που προσέφεραν στη διεξαγωγή του συνεδρίου.
Ο Διευθυντής του 10ου Δημοτικού κ. Καρράς παραλαμβάνει εκ μέρους του σχολείου αναμνηστική πλακέτα από τον Περιφερειακό Έφορο Νοτίου Αττικής Γιάννη Δημητριάδη

Ο Διευθυντής του 10ου Δημοτικού κ. Καρράς παραλαμβάνει εκ μέρους του σχολείου αναμνηστική πλακέτα από τον Περιφερειακό Έφορο

Στιγμιότυπο από την ολομέλεια του συνεδρίου

Στιγμιότυπο από την ολομέλεια του συνεδρίου

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση του κυρίως θέματος του συνεδρίου

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση του κυρίως θέματος του συνεδρίου

dimitriadis-dimarxos-katwpodis

Δήμαρχος Βύρωνα κ. Κατωπόδης χαιρετίζει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με τον ΠE Γιάννη Δημητριάδη

LoGo_PENA

«Έσο έτοιμος για δύσκολες καταστάσεις: είμαστε έτοιμοι;»

Στο τελευταίο Παγκόσμιο Συνέδριο, προστέθηκε ένα όγδοο στοιχείο στην προσκοπική Μέθοδο, ένα στοιχείο που στην πραγματικότητα προϋπήρχε «κρυμμένο» στην Υπόσχεση αλλά ξεχάστηκε σ᾽ ένα δάσος μαζί με κάτι χαρτόνια που ξέμειναν μετά από ένα ζωηρό παιχνίδι. Το όγδοο αυτό στοιχείο της προσκοπικής μεθόδου είναι το περίφημο Community Ιnvolvement, η Διάδραση με την Κοινωνία που ήρθε να τονίσει, να υπογραμμίσει και να μας θυμίσει τη μία από τις θεμελιώδεις Αρχές του Προσκοπισμού, το καθήκον προς τους Άλλους, που εκφράζεται και στην υπόσχεσή μας από το καθήκον προς την Πατρίδα και το «να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση».

Στην ανάλυση αυτού του στοιχείου διαβάζουμε:

Η Διάδραση με την Κοινωνία δίνει την ευκαιρία στους Προσκόπους να ασχοληθούν και να εργαστούν με ανθρώπους από διαφορετικές ομάδες και πολιτισμούς. Εργαζόμενοι μαζί και μέσω της κοινότητας, τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσουν τη διαπολιτισμική τους κατανόηση, να αναγνωρίζουν θέματα που αφορούν στις διάφορες ηλικίες με την αλληλεπίδραση που υπάρχει και να έχουν περισσότερη και ποικίλη συμμετοχή στην κοινωνία.

Κάθε ευκαιρία για μάθηση που προσφέρει ο Προσκοπισμός, θα πρέπει επομένως να είναι συνδεδεμένη με το όφελος που υπάρχει στην κοινωνία. Όταν ο Πρόσκοπος μαθαίνει να κάνει ένα κόμπο, θα πρέπει να συνδέεται με τον τρόπο που αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για να σώσει μια ζωή. Ακόμα και όταν ο Πρόσκοπος βιώνει μια προσωπική μαθησιακή ευκαιρία που φαίνεται να έχει προσωπική ωφέλεια (όπως π.χ. μια αθλητική δράση), θα πρέπει να συνδεθεί με κάποιο τρόπο με την ωφέλεια που θα έχει η κοινωνία από αυτό (π.χ. υγιείς και με καλή φυσική κατάσταση Πρόσκοποι μπορεί να έχουν την ικανότητα να υπηρετήσουν καλύτερα την κοινότητα σε μια δεδομένη στιγμή).

Η Διάδραση με την Κοινωνία προάγει τη συνοχή και κινητοποιεί κάθε μέλος της σε μια κοινή προσπάθεια να συμβάλλουν στη μετεξέλιξη της κοινωνίας προς το καλύτερο. Φέρνει σε επαφή περισσότερους ανθρώπους με τις Αξίες και τον Σκοπό της Κίνησης και τους παρακινεί να υποστηρίξουν την Αποστολή της. Η προσπάθεια Δημιουργίας ενός Καλύτερου Κόσμου είναι ένα ταξίδι που οι

Πρόσκοποι δεν μπορούν να υλοποιήσουν μόνοι τους, αφήνοντας την κοινωνία εκτός. Πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια, ανεξάρτητα από το μέγεθος της μαθησιακής ευκαιρίας στην οποία εμπλέκονται οι Πρόσκοποι. Η Προσφορά Υπηρεσίας δεν πρέπει να θεωρείται ότι απλά κάνουμε πράγματα για άλλους, αλλά ότι η Διάδραση με την Κοινωνία θα πρέπει οπωσδήποτε να προϋποθέτει ότι κάνουμε πράγματα μαζί με άλλους. Το στοιχείο της Διάδρασης με την Κοινωνία είναι να βοηθήσουμε τους Προσκόπους να Δημιουργήσουν έναν Καλύτερο Κόσμο. Κύριο μέλημα είναι να έχουμε ενεργούς πολίτες και την ευθύνη κάθε Προσκόπου να γνωρίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην κοινωνία.[1]

 

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, η Αττική, η γειτονιά μας, έχει πληγεί από «λιμούς, λοιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς» και αρκετοί Πρόσκοποι έχουν σπεύσει να βοηθήσουν. Η σημαντική, όμως, αυτή βοήθεια ήταν χρονικά περιορισμένη, με μια ad hoc οργάνωση και κατά κύριο λόγο έξω από τα τμήματα και τις δράσεις τους.

Το θέμα του φετινού Συνεδρίου, είναι ακριβώς το πώς μπορούμε να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα στις τοπικές μας κοινότητες και ευρύτερα στην κοινωνία, εφαρμόζοντας την Προσκοπική Μέθοδο. Για να πετύχουμε μια ουσιαστική συζήτηση σε βάθος, απ᾽ την οποία θα προκύψουν εφαρμόσιμα συμπεράσματα, οι κύκλοι συζήτησης θα είναι θεματικοί, καθένας από τους οποίους θα έχει την ευθύνη να κουβεντιάσει μια επιμέρους πτυχή του θέματος και να παρουσιάσει στην ολομέλεια τα αποτελέσματα, συνοδευόμενα από τουλάχιστον δύο προτάσεις εφαρμογής.

Στη συνέχεια οι Κλάδοι θα αναλάβουν τη δημιουργία προγραμμάτων που θα βασίζονται σε τουλάχιστον μία πρόταση εφαρμογής από κάθε κύκλο συζήτησης. Στόχος είναι στο Συνέδριο του 2019 να δούμε όλοι μαζί την παρουσίαση απολογισμού για τις δράσεις που προέκυψαν με ιδέες από το Συνέδριο του 2018.

Για να μπορέσει ο καθένας μας να συζητήσει το θέμα στο οποίο έχει να προσφέρει τις περισσότερες ιδέες, η Οργανωτική Επιτροπή καλεί όλους τους βαθμοφόρους να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής με βάση την οποία θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή στον κάθε κύκλο συζήτησης.

 

Κύκλος Πολιτικής Προστασίας

Το Σ.Ε.Π. είναι ενταγμένο στο μητρώο των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας από τότε που φτιάχτηκε το μητρώο αυτό. Με πρωτοβουλία μάλιστα βαθμοφόρων της Π.Ε.Ν.Α. λειτουργούσε για χρόνια και Ομάδα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΟΑΦΚ), με εκπαίδευση και εξοπλισμό για την παροχή Διοικητικής Μέριμνας, την οργάνωση καταυλισμών και άλλα. Σκοπός του Κύκλου Πολιτικής Προστασίας είναι να συζητήσει θέματα όπως συμβολή στη Δασοπροστασία, δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τοπικούς κινδύνους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους Δήμους (πλημμύρες, ανεμοθύελλες, σεισμούς και άλλα), το επίπεδο σχεδιασμού, εξοπλισμού και εκπαίδευσης που έχουμε αλλά και τις προϋποθέσεις εμπλοκής ανηλίκων μελών σε δράσεις πρόληψης και αρωγής πληγέντων.

 

Κύκλος Βοήθειας στο Συνάνθρωπο

Η Καλή Πράξη, ο κόμπος που δέναμε στο μαντήλι, η γιαγιά που θέλει να περάσει το δρόμο… Στόχος του Κύκλου είναι να συζητήσει για τις δράσεις προσφοράς, τη διάρκεια και τη συνέχειά τους, τρόπους προσφοράς στο συνάνθρωπο που ξεφεύγουν από τα κλασσικά (σκεφτείτε πόσο θα βοηθούσε έναν ηλικιωμένο ένας πρόσκοπος αν του συμπλήρωνε μια ηλεκτρονική αίτηση), τις συνεργασίες και συμμαχίες με άλλους φορείς για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων στην κάθε γειτονιά, αλλά και το πώς η προσφορά στην κοινωνία θα γίνει βίωμα στα ανήλικα μέλη και μέρος του προσκοπικού παιχνιδιού.

 

 

Για την Οργανωτική Επιτροπή του 26ου Συνεδρίου Βαθμοφόρων της Π.Ε.Νοτ. Αττικής, Αντώνης – Φοίβος Νομικός, ΥΣ 2ο ΣΠ Βύρωνα

[1] Ανακοίνωση ΓΕ 63/2018 ‘Η Προσκοπική Μέθοδος’

Συνέδριο ΕΚΣ 2018

Παρακάτω θα βρείτε ό,τι αφορά στο προσεχές Συνέδριο των ΕΚΣ:

 

330-(Αν.42-2018) ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΕΛΩΝ ΓΣ ΕΚΣ -2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ Ε.Κ.Σ. Π.Ε.Ν.Α.

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11_2018

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 12_2018

 

υποψηφιοτητα ΓΣ ΕΚΣ

 

 

Για οτιδήποτε αφορά το 26ο Συνέδριο Βαθμοφόρων της ΠΕΝΑ, πατήστε εδώ: http://penotiasattikis.gr/?p=1600

 

Για την Συνάντηση ΕΠΠ πατήστε εδώ: http://penotiasattikis.gr/?p=1607

Συνάντηση ΕΠΠ

Παρακάτω θα βρείτε ό,τι αφορά στην προσεχή συνάντηση των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων της Π.Ε. Νότιας Αττικής:

 

331-(Αν.43-2018) ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΕΛΩΝ ΓΣ ΕΠΠ

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11_2018

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 12_2018

 

υποψηφιοτητα ΓΣ ΕΠΠ

 

Για οτιδήποτε αφορά το 26ο Συνέδριο Βαθμοφόρων της ΠΕΝΑ, πατήστε εδώ: http://penotiasattikis.gr/?p=1600

 

Για το Συνέδριο των ΕΚΣ πατήστε εδώ: http://penotiasattikis.gr/?p=1614&preview=true

LoGo_PENA

26o Συνέδριο Βαθμοφόρων Π.Ε. Νότιας Αττικής

Παρακάτω θα βρείτε ό,τι αφορά στο 26ο Συνέδριο Βαθμοφόρων Π.Ε. Νότιας Αττικής:

 

υποψηφιοτητα ΓΣ βαθμοφοροι

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 12_2018

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11_2018

 

329-(Αν.41-2018) 26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΝΑ

 

Για την Συνάντηση ΕΠΠ πατήστε εδώ: http://penotiasattikis.gr/?p=1607

 

Για το Συνέδριο των ΕΚΣ πατήστε εδώ: http://penotiasattikis.gr/?p=1614&preview=true

 

Καλωσόρισμα Περιφερειακού

Αγαπητοί μου,

Κάθε ανάδειξη νέας διοίκησης, είτε αυτή είναι ένας Αρχηγός Συστήματος, είτε ένας Περιφερειακός Έφορος, είτε ακόμη και το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι μια αφορμή για παύση. και επανεκκίνηση.

Παύση. για να καθίσουμε να αναλογιστούμε τι πετύχαμε και τι όχι έως αυτό το σημείο. Παύση. για να πάρουμε μια ανάσα και να ξαναθυμηθούμε γιατί βρισκόμαστε στον Προσκοπισμό, τι μας κρατάει, τι αγαπάμε, αλλά και τι μας κουράζει.

Και μετά, επανεκκίνηση. Επανεκκίνηση με όρεξη, με αλλαγές, με πράγματα που πιο πολύ «θέλουμε» και λιγότερο «πρέπει» να γίνουν. Τα «θέλω» πρέπει να είναι πάντα περισσότερα από τα «πρέπει» σε μια εθελοντική Κίνηση όπως ο Προσκοπισμός.

Αγαπητοί μου, η αλλαγή Περιφερειακού Εφόρου δεν πρόκειται να φέρει τον κόσμο σας άνω-κάτω. Κάποια πράγματα θα αλλάξουν, αυτό είναι σίγουρο. Θα προσπαθήσουμε να είναι πάντα προς το καλύτερο.

Πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι να επικοινωνήσουμε, να εργαστούμε και να δημιουργήσουμε μέσα σε ένα πλαίσιο όπου όλοι μας έχουμε αντιληφθεί και έχουμε πιστέψει ότι η Περιφέρεια της Νότιας δεν είναι ένας τρίτος. Είναι τα 20 Συστήματά της, τα παιδιά τους και οι ενήλικοι που τα πλαισιώνουν. Η Περιφέρεια είναι τα Συστήματά της και τα 20 Συστήματα είναι η Περιφέρεια. Τίποτα ξένο ανάμεσα, κανένα διαχωριστικό. Όταν οι  Έφοροι της Περιφέρειας περνάνε το κατώφλι της Προσκοπικής σας Εστίας δεν θα είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά κάτι φυσιολογικό. Γιατί οι Έφοροι της Περιφέρειας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέλη και των είκοσι Συστημάτων της Νότιας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους εσάς που είστε εδώ και συνεχίζετε να προσφέρετε από το υστέρημα του ελεύθερου χρόνου σας στα παιδιά και τους νέους των γειτονιών μας, αλλά και στην υποστήριξη των ενηλίκων στελεχών μας.

Παύση. και επανεκκίνηση λοιπόν. Γιατί ό,τι είναι η Περιφέρειά μας και ό,τι μπορεί να γίνει είναι στα χέρια όλων μας.

Με προσκοπικούς χαιρετισμούς

Ο  Π.Ε. Νότιας Αττικής

Δημητριάδης Ιωάννης