Συμμετοχή Ελλήνων Προσκόπων στο SCYR 19

Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι Έλληνες Πρόσκοποι στο Spetses Classic Yacht Regatta

Κέρδισαν το έπαθλο αειφορίας

Εντυπωσιακή ήταν για ακόμη μία χρονιά η παρουσία των Ελλήνων Προσκόπων στο Spetses Classic Yacht Regatta, (SCYR), τον κορυφαίο Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών Σπετσών που διεξήχθη από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2019 στο ομώνυμο νησί του Αργοσαρωνικού.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι αγωνίστηκαν στην κατηγορία «παραδοσιακά σκάφη», όπου τα πληρώματα των 8 λέμβων που συμμετείχαν στον αγώνα, κέρδισαν το χειροκρότημα και την αναγνώριση τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του SCYR.

Τα προσκοπικά λατίνια κόσμησαν το λιμάνι των Σπετσών, αναδεικνύοντας τη ναυτοσύνη και την αγάπη της Προσκοπικής Κίνησης για την ναυτική παράδοση και το υδάτινο στοιχείο.

Συνολικά συμμετείχαν οκτώ λέμβοι των Ελλήνων Προσκόπων. Από την Αθήνα οι λέμβοι Πάραλος (η οποία εκπροσώπησε και την Περιφέρεια Νότιας Αττικής), Νηρηίς, Απηλιώτης, Αμφιτρίτη & Άγιος Νικόλαος και από τη Θεσσαλονίκη οι λέμβοι Νηρεύς, Σαλαμινία & Αμφιτρίτη.

Πρώτη στην κατηγορία παραδοσιακών λέμβων ανοιχτού καταστρώματος αναδείχθηκε η λέμβος “Νηρηίς”, του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Νέου Φαλήρου.

Η λέμβος “Νηρεύς” κατέκτησε το νέο βραβείο της διοργάνωσης, το Έπαθλο Αειφορίας, μια βράβευση που συμβολικά επιβραβεύει όλες τις αξίες του Προσκοπισμού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει χαρακτηρίσει τις Ναυτοπροσκοπικές Λέμβους ως «Παραδοσιακά Σκάφη», ενώ ο νηογνώμων LLOYD’S REGISTER έχει αναγνωρίσει τους Έλληνες Προσκόπους ως “Lloyd’s Register Approved Training Provider” (Πάροχος Εκπαίδευσης Εγκεκριμένος από τον Lloyd’s Register).

Aidini -100 xronia

Οι Πρόσκοποι της Νότιας Αττικής τίμησαν τα 100 χρόνια από την θυσία των προσκόπων Αϊδινίου


Με μία σειρά από εκδηλώσεις στη Νέα Σμύρνη, μια περιοχή βαθειά συνδεδεμένη με την Μικρασιατική Καταστροφή, οι Πρόσκοποι της Νότιας Αττικής, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και το Σύλλογο Ιμβρίων, τίμησαν τους Προσκόπους του Αϊδινίου που θυσιάστηκαν πριν από 100 χρόνια, τον Ιούνιο του 1919.

Οι 31 Πρόσκοποι από το Αϊδίνιο αιχμαλωτίστηκαν από τους Τσέτες που κατέλαβαν την πόλη στις 17 Ιουνίου, οι οποίοι τους συνέλαβαν και στη συνέχεια τους εκτέλεσαν με μαρτυρικό τρόπο. Για τα 31 αυτά παιδιά, καθώς και για τους Προσκόπους που χάθηκαν το 1922 στα Σώκια και την Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας, διοργανώθηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού στο Σύλλογο Ιμβρίων από την Τετάρτη 19 έως και την Κυριακή 23 Ιουνίου.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μητρόπολη της Νέας Σμύρνης.

Ακολούθησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Προσκόπων Μικράς Ασίας, όπου 31 νέοι Πρόσκοποι απέθεσαν από ένα λευκό τριαντάφυλλο, ένα για κάθε Πρόσκοπο του Αϊδινίου

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ομιλία του πρώην Προέδρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Δρ. Χρήστου Σταθόπουλου στον σύλλογο Ιμβρίων, ο οποίος εξιστόρησε τα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου και όσων ακολούθησαν. Σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, μαρτυρίες από συγγενείς των θυμάτων, τηλεγραφήματα από τους αξιωματικούς του Στρατού και της τότε Κυβερνήσεως, συνέθεσαν μία λεπτομερή και συγκινητική ομιλία.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος π. Εμμανούηλ, ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Γιώργος Κρικρής, οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Θοδωρής Μάντζιος και κ. Κώνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Νέας Σμύρνης κ. Ευστάθιος Πράπας, η Τοπική Έφορος Νέας Σμύρνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού κα Έρη Μπιρλιράκη και η Πρόεδρος κα Ειρήνη Μπερεδήμα.

Εκ μέρους του ΣΕΠ, τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Έφορος του ΣΕΠ κ. Χριστόφορος Μητρομάρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΠ κ. Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης, το μέλος του ΔΣ του ΣΕΠ κ.,Παντελής Προμπονάς, ο Περιφερειακός Έφορος Ανατολικής Αττικής κ. Δημήτρης Χαζάπης, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ε. Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος, Παλαιοί Πρόσκοποι και Πρόσκοποι από όλη τη Νότια Αττική, από Ζωγράφου έως και Γλυφάδα και Βούλα.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής εκδήλωσης, καθώς και όσους παρευρέθηκαν.

Aidini -100 xronia
Aidini -100 xronia
Aidini -100 xronia
Aidini -100 xronia
Aidini -100 xronia