Εισήγηση 24ου Συνεδρίου Προσκόπων Νότιας Αττικής

Εισήγηση στο Ετήσιο Συνέδριο της Π.Ε. Νότιας Αττικής

Εισηγητής:  Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος

10 Δεκ. 2016

Έχει ανάγκη ο Προσκοπισμός το Μάρκετινγκ;

Άποψη 1η

Ο προσκοπισμός είναι μια πολυπληθής κίνηση παιδιών – νέων, αγοριών και κοριτσιών, η οποία έχει ως στόχο την κοινωνικοποίηση του ατόμου και να συμβάλει στην ανάπτυξη των νέων ώστε να πετύχουν το μέγιστο των φυσικών , πνευματικών κοινωνικών και ψυχικών δυνατοτήτων τους. Χρησιμοποιώντας ως  μέσο το παιγνίδι στη φύση, καθώς και να ενστερνιστούν τα μέλη της την αγάπη στο Θεό, την Πατρίδα, το Περιβάλλον, τον Συνάνθρωπο.

Read more

24ο Συνέδριο Προσκόπων Π.Ε. Νότιας Αττικής

Περισσότερα στο ημερολόγιο δράσεων

Προσφορά στους Πρόσφυγες

Αγαπητά αδέρφια,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που βοηθήσατε στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου με την προσωπική σας παρουσία ή με την παρουσία των τμημάτων σας.

Το Σ.Ε.Π. ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κου Μουζάλα στο να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες στο κλειστό του TAEK WO DO στο Π. Φάληρο. Θα είμαστε υπεύθυνοι για όλα στην καινούργια αυτή πρόκληση και όλοι οι υπόλοιποι εθελοντές θα είναι κάτω από τις οδηγίες μας.

Για την σωστή τήρηση αυτής της υποχρέωσης κάθε περιφέρεια από τις 5 της Αττικής αναλαμβάνει μία ημέρα. Η δικιά μας περιφέρεια έχει υποχρέωση να στελεχώνει την αποστολή του Σ.Ε.Π. κάθε Πέμπτη για όλο τον Δεκέμβριο ώστε να δώσουμε τον χρόνο στις δομές του κράτους μας να οργανωθούν.

Για τις επόμενες 4 Πέμπτες λοιπόν το TAEK WO DO θα στελεχώνεται από 20 βαθμοφόρους της ΠΕΝΑ. Χρειαζόμαστε 8 άτομα το πρωί και 12 άτομα το απόγευμα έως τις 22.00.Ακόμα και 3 ώρες να μπορεί κανείς είναι απαραίτητος ειδικά τα πρωινά και τα μεσημέρια.

Γνωρίζοντας την ποιότητα των βαθμοφόρων μας και εφόσον η απόσταση δεν είναι πια απαγορευτική για εμάς όπως το Γαλάτσι ελπίζω να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα.

Έφτασε η ώρα για όλους μας να κάνουμε πράξη την υπόσχεση μας και το να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση.

Μέσω των Βοηθών Περιφερειακών θα πρέπει να έχω στο email μου μέχρι την Τρίτη όσους βαθμοφόρους θα πάνε αυτήν την Πέμπτη. Προσπαθήστε να έχουμε τους 8 πρωινούς από όσους δεν έχουν πρωινή εργασία, καθώς και φοιτητές βαθμοφόρους μας.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι αν κάποιος μπορεί άλλη ημέρα δεν πηγαίνει. Στο πλαίσιο της προσφοράς των τμημάτων μας μπορούν οι κοινότητες και οι ομάδες μας να προσφέρουν τα Σαββατοκύριακα.

Σας χαιρετώ σίγουρος ότι όλοι θα κάνουμε το καλύτερο.

Τσουκαλάς Νικόλαος
Περιφερειακός Έφορος Ν. Αττικής

Ανιχνευτικό Εργαστήριο: «Ασφαλές Διαδίκτυο»

Η παγκόσμια κοινωνία των πληροφοριών αποτελεί σήμερα μια απτή πραγματικότητα, η οποία μας ανήκει και στην οποία ανήκουμε κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, μας περιβάλλει από παντού, γεμίζοντάς μας με την αφθονία της, σαγηνεύοντάς μας με τις υποσχέσεις της και τρομάζοντάς μας με τις εκπλήξεις της. Ο εικονικός κόσμος καταργεί το χώρο και το χρόνο, είναι πάντα εδώ και τώρα δημιουργώντας ένα σύμπαν διαφορετικό και φευγαλέο. Οι αναφορές αλλάζουν. Χάρη στα δίκτυα εισαγόμαστε σ’ ένα είδος παγκοσμίου και πολύμορφου διαλόγου, χωρίς εμφανή όρια ή περιορισμούς, εκτός από αυτούς που εμείς οι ίδιοι επιβάλλουμε στους εαυτούς μας. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου που χρησιμοποιείται στο ιντερνέτ αφορά ομαδικές συσκέψεις, εναλλακτικές συζητήσεις και φόρουμ γύρω από κάθε είδους θέματα. Ωστόσο, είναι αυτή ακριβώς η ανωνυμία και η πρόσβαση παντού που κάνει πολλούς από τους χρήστες του να συμπεριφέρονται όπως οι ραδιοπειρατές στο παρελθόν και να κυκλοφορούν στον κυβερνοχώρο. Σε μια προσπάθεια προστασίας της προσωπικής ζωής, της μάθησης, του παιχνιδιού, των ηλεκτρονικών μας δεδομένων και στα πλαίσια μιας ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο ο κλάδος ανιχνευτών της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Νοτίου Αττικής σε συνεργασία με την ένωση Παλαιών Προσκόπων 2ουΣυστήματος Προσκόπων Βύρωνα, πραγματοποίησε ανιχνευτικό εργαστήριο «Ασφαλές Διαδίκτυο και Ιντερνέτ».

Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης

Ο κλάδος ανιχνευτών της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Νοτίου Αττικής, σε εφαρμογή του ετήσιου προγράμματός της, οργανώνει εκδρομή εξερεύνησης Δάφνης το Σαββατοκύριακο 5-6 Ιουλίου 2014 στην περιοχή Σαλονίκι, στους πρόποδες του όρους Πάρνηθας από τη μεριά της Μαλακάσας – Σφενδάλης. Σκοπός της εκδρομής είναι να αποδείξουν οι Ανιχνευτές που θα συμμετάσχουν ότι τόσο ατομικά, όσο και σε συνεργασία μεταξύ τους είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τις γνώσεις και ικανότητες υπαίθρου, είναι οργανωμένοι, αυτάρκεις, παίρνουν πρωτοβουλίες και μπορούν να ανταπεξέλθουν με ασφάλεια στην εξερεύνηση που περιλαμβάνει διαβίωση στο ύπαιθρο με διανυκτέρευση.ka05

Την ευθύνη της εκδρομής θα έχει η Επιτροπή Εκδρομής Εξερεύνησης Δάφνης που αποτελείται από:

 • τον Έφορο Κλάδου Ανιχνευτών της ΠΕΝΑ
 • τους Αρχηγούς των Ανιχνευτών που θα συμμετέχουν

Στην εκδρομή μπορούν να πάρουν μέρος όσοι Ανιχνευτές έχουν συμμετάσχει σε μία τουλάχιστον χειμερινή εκδρομή και σε μία καλοκαιρινή Μ. Δράση υπαίθρου. Οι αιτήσεις πρέπει να παραδοθούν μέχρι την Τετάρτη 25/6, οπότε και η επιτροπή εξερεύνησης θα αξιολογήσει τα προσόντα και ικανότητες του κάθε ανιχνευτή.

Οι  συμμετέχοντες  θα  χωριστούν  σε  τριμελείς  Ομίλους  Εξερεύνησης,  οι  οποίοι  θα  πρέπει:

 • Να  ακολουθήσουν  πορεία  με  χάρτη  και  πυξίδα σε άγνωστη διαδρομή
 • Να  διανυκτερεύσουν  στην  ύπαιθρο  σε  σκηνές  ή  σε  κατάλυμα  που  θα  κατασκευάσουν  με υλικά που  θα  βρουν  εκεί
 • Να  κάνουν  τοπογραφική  εργασία  που  θα  τους  ζητηθεί
 • Να  μαγειρέψουν
 • Να  επιδείξουν  τις  γνώσεις  τους  σε  θέματα  Προσκοπικής  Τεχνικής  και  οργάνωσης:
 1. Ανίχνευση: εφόδια- υλικά, οργάνωση μετακινήσεων, συνεννόηση, παρατηρητικότητα, ασφάλεια
 2. Σκαπανική: σχοινιά, κόμποι, συνδέσεις, κατασκευές, εργαλεία
 3. Κατασκηνωτική: χώρος κατασκήνωσης, υλικά, εφοδιασμός
 4. Πρώτες Βοήθειες και υγιεινή
 5. Φυσικό περιβάλλον: μετεωρολογία, αστερισμοί, προστασία περιβάλλοντος
 • Να  πραγματοποιήσουν  μια  σύντομη  έρευνα  του  φυσικού  ή  πολιτιστικού  περιβάλλοντος  της περιοχής.  Το  θέμα  θα  το  επιλέξουν  και  θα  το  οργανώσουν  οι  ίδιοι
 • Να  επιδεικνύουν  σε  κάθε  στιγμή  της  εκδρομής  Προσκοπικό  Πνεύμα

Κάθε όμιλος θα πρέπει μέσα σε 15 μέρες μετά την εκδρομή να παραδώσει στην επιτροπή εκδρομής φάκελο με το ημερολόγιο της εκδρομής και με τις ομαδικές και ατομικές εργασίες που θα ζητηθούν.

Η επιτροπή Εκδρομής Εξερεύνησης Δάφνης θα αξιολογήσει τη δουλειά των Ανιχνευτών και θα εισηγηθεί στον Περιφερειακό Έφορο, ο οποίος θα απονείμει τα διακριτικά Δάφνης στους επιτυχόντες εάν και εφόσον οι επιτυχόντες έχουν ολοκληρώσει το στάδιο «Δρω» της προόδου τους και θα κοινοποιήσει τα ονόματά τους στην Εφορεία Κλάδου Ανιχνευτών της Γενικής Εφορείας.

Η σύνθεση των ομίλων και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες της εκδρομής θα ανακοινωθούν στους συμμετέχοντες έγκαιρα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Έφορο Κλάδου Ανιχνευτών, Τάσο Μπαλάσκα, στο τηλ.  6945 745656 ή στο email: tasosbal παπάκι hotmail.com.

Save the dates! Ημερομηνίες για τις επερχόμενες Πανελλήνιες Δράσεις!

30η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση
24-27 Απριλίου
Σχετικές Πληροφορίες Ανακ. 3/2014

5η Πανελλήνια Συνάντηση Βαθμοφόρων Κλάδου Λυκοπούλων
10-11 Μαΐου
Σχετικές Πληροφορίες Ανακ. 35/2014

1η Πανελλήνια Συνάντηση Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκόπων
7-8 Ιουνίου
Σχετικές Πληροφορίες Ανακ. 27/2014

5η Πανελλήνια Ναυτοπροσκοπική REGATTA
26 Ιουλίου – 3 Αυγούστου
Σχετικές Πληροφορίες Ανακ. 21/2014 & 38/2014

Φωτογραφίες από το Παιχνίδι Πόλεως του Κλάδου Προσκόπων

Επειδή το «Φροντιστήριο» βγαίνει από το «Φροντίζω»

Ένα κοινωνικό φροντιστήριο που αριθμεί ήδη 20 μαθητές, ιδέα και πράξη, των Προσκόπων του Ζωγράφου

Η ιδέα απλή: εθελοντικά μαθήματα σε μαθητές κάθε τάξης που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Εκπαιδευτικού Συστήματος. Φοιτητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί με τα Ενήλικα Στελέχη και τους γονείς των Προσκόπων του Ζωγράφου, ξεκίνησαν μέσα στις Προσκοπικές Εστίες της περιοχής να παραδίδουν μαθήματα, σε κάθε τάξη, για όποιο παιδί της περιοχής το έχει ανάγκη. Εδώ και δύο μήνες, 20 περίπου μαθητές από Α’ Δημοτικού εως Γ’ Λυκείου, με τη συνδρομή τουλάχιστον 15 φοιτητών, δέχονται επιπρόσθετη βοήθεια στα μαθήματά τους. Τα μαθήματα γίνονται όλη την εβδομάδα, σε 2 Προσκοπικούς χώρους που παραμένουν ανοιχτοί. Προς το παρόν, παραδίδονται 18 μαθήματα, σχεδόν 35 συνολικά ώρες την εβδομάδα και ο αριθμός ανεβαίνει. Οπουδήποτε χρειάζεται, γίνονται συμπληρώσεις στα μαθήματα καθώς και αναπληρώσεις! Η παρέα ολοένα και μεγαλώνει και από τις δύο πλευρές, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ωραίες οι ιδέες, ωραίες οι απόψεις, το πιο σημαντικό όμως είναι οι ΠΡΑΞΕΙΣ! Και οι Πρόσκοποι του Ζωγράφου δίνουν ένα παράδειγμα πράξης άξιο να το μιμηθούν όλοι. Και μας κάνουν περήφανους!

*Αν δεν είστε επίδοξοι μιμητές της ιδέας των παιδιών ή πρόθυμοι καθηγητές ή μελλοντικοί μαθητές τους, αλλά θέλετε πολύ να βοηθήσετε ΜΠΟΡΕΙΤΕ:
Βρείτε κάπου μεταχειρισμένα ή αγοράστε και χαρίστε τους ένα από τα παρακάτω βιβλία:
Μαθηματικά Γ’ Λυκείου, Φυσική ΣΤ’ Δημοτικού, Ιστορία ΣΤ’ Δημοτικού, Αρχαία Β’ Γυμνασίου, Γλώσσα Γ’ Γυμνασίου, Μαθηματικά Β’ Γυμνασίου, Μαθηματικά Α’ Λυκείου, Αρχαία Α’ Λυκείου, Γλώσσα Α’ Γυμνασίου, Ιστορία Α’ Γυμνασίου.