Πρόσκοποι Αϊδινιου: 100 χρόνια από την θυσία τους

Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον Ιούνιο του 1919, όπου στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας σφαγιάστηκε η τοπική Ομάδα Προσκόπων.

Τιμώντας τη μνήμη των παιδιών που θυσιάστηκαν, η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Νότιας Αττικής, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και το Σύλλογο Ιμβρίων, διοργανώνουν Εκδηλώσεις Μνήμης από την Τετάρτη 19/6 έως και την Κυριακή 23/6.

Θα ήταν μεγάλη μας τιμή η παρουσία σας στις κεντρικές εκδηλώσεις την Κυριακή 23/6 στις 19:00 στο Μνημείο Πεσόντων Προσκόπων Μικράς Ασίας (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη) καθώς και στην ομιλία που θα ακολουθήσει στις 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων (Ελευθερίου Βενιζέλου 80, Νέα Σμύρνη)

afisa Aidini
Φωτιά-Ηλιούπολη-Υμηττός by Stergios Pasias

Εκπαίδευση Δασοπροστασίας -γινόμαστε ακόμα χρησιμότεροι!

Η Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής διοργανώνει Εκπαίδευση Δασοπροστασίας το Σάββατο 20 Απριλίου στο 2° Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής (15:00-Θεωρητικό) και την Κυριακή 21 Απριλίου στο Δημοτικό στάδιο Καισαριανής (09:00-Πρακτική εφαρμογή).

Το πλούσιο θεματολόγιο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εισηγήσεις για τη σημασία του δάσους, τη νομοθεσία για την προστασία του δάσους, Α ́ Βοήθειες, λειτουργία ραδιοδικτύου και χρήση φορητών ασυρμάτων, τρόπους αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, προσανατολισμό με χάρτη-πυξίδα, αλλά και θέματα όπως ο ρόλος των εθελοντών στη δασοπροστασία, τα καθήκοντα του παρατηρητή και φυσικά το σχέδιο δράσης και τα μέτρα ασφαλείας της ομάδας. Για παραπάνω πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου penotattikis@sep.org.gr βάζοντας στον τίτλο του μηνύματός σας την ένδειξη “ΕΔΔΚ”.

Η εκπαίδευση είναι ανοικτή και για οποιονδήποτε, Πρόσκοπο ή μη. Οπότε, μη διστάσετε να καλέσετε όποιον ενδιαφέρεται: φίλους, συγγενείς, μέλη ΕΚΣ, Παλαιούς Προσκόπους.

Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εμφάνισης μιας πυρκαγιάς. Με τη συμμετοχή μας στη Βασική Εκπαίδευση Εθελοντών Δασοπροστασίας της ΕΔΔΚ, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα για να γίνουμε ακόμα χρησιμότεροι προς το κοινωνικό σύνολο, το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά και για να γίνεται η διεξαγωγή των θερινών κατασκηνώσεών μας με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ας είμαστε όλοι εκεί!

 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ανακοίνωση της ΠΕΝΑ

fwtia-Mati-proskopoi-gewrgaras

Αυτά τα παιδιά (σκέψεις μίας εβδομάδας)

του Λευτέρη Γεωργάρα.
Έχει περάσει μία εβδομάδα από την στιγμή που η κατασκήνωση της αγέλης μας χρειάστηκε να εκκενωθεί μαζί με όλες τις κατασκηνώσεις που βρίσκονταν στο Μάτι της Νέας Μάκρης πριν προλάβει να καεί ολοσχερώς. Πολλές και ταυτόχρονες οι σκέψεις και τα συναισθήματα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η φωτιά στην περιοχή.
Αυτά τα λόγια δεν γράφονται για να “κατηγορήσουν” ή να “επιρρίψουν ευθύνες”. Άλλωστε αυτές τις μέρες ο καθένας έχει γίνει δικαστής. Το ποιός φταίει ας το σκεφτεί και να το κρίνει ο καθένας μόνος του, όχι με τα βαρύγδουπα λόγια και τα κατηγορώ που θα βροντοφώναζε μπροστά σε μία κάμερα τηλεόρασης ή με αυτά που θα έγραφε σε ένα ποστ στα social media, αλλά με τις σκέψεις του που θα κρατήσει για τον εαυτό του.
Τα παιδιά μας μαζί με αυτά του 2ου Συστήματος Προσκόπων Ζωγράφου και του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Γλυφάδας στάθηκαν τυχερά. Ήταν βλέπετε μαζί τους η Κατερίνα, η Φαίη, η Ελένη, Ο Αλέξης, η Στέφη, η Λήδα, η Αλεξία, η Λίλα, η Θοδώρα, ο Nίκος, η Χριστίνα, ο Γιώργος, οι ενήλικοι εθελοντές που ετοίμαζαν αυτές τις κατασκηνώσεις εδώ και μήνες. Η ψυχραιμία τους και ο σωστός συντονισμός κέρδισαν την φωτιά και οδήγησαν τα παιδιά ασφαλή πίσω στο σπίτι τους. Αυτοί οι εθελοντές κατάφεραν τα παιδιά να μην καταλάβουν τον κίνδυνο της στιγμής.
Στεναχωριόντουσαν μόνο για το σακίδιο τους που μάλλον θα καιγόταν σε λίγο και που μόλις τους είχαν αγοράσει οι γονείς τους με πολύ κόπο, έτσι είπε ένα λυκόπουλο στη Λήδα, ήταν βλέπετε σίγουρο ότι θα φύγει από εκεί. Μαζί τους ήταν και 4 ανιχνευτές (τα παιδιά του Λυκείου) ο Θάνος, ο Νικόλας, ο Σωτήρης και ο Νάσος που επέλεξαν να πάνε να βοηθήσουν στην κατασκήνωση και όχι να πάνε διακοπές με τους φίλους τους. Γράφω μόνο τα μικρά τους και δεν τους κάνω tag γιατί δεν το χρειάζονται, αυτά τα παιδιά δεν θέλουν δημοσιότητα και ούτε το κάνουν για αναγνώριση. Θυμάμαι έναν από τους ανιχνευτές παλιότερα όταν ήταν η πρώτη του χρονιά σαν πρόσκοπος που είχε ρωτήσει “Δηλαδή οι πρόσκοποι δεν παίρνουμε ποτέ ρεπό”; Όχι, είμαστε εθελοντές 365 μέρες το χρόνο και έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί.
Για κάποιος η καταστροφή αυτή στοίχισε την ζωή τους, για κάποιους άλλους το σπίτι τους. Κάποιοι κινδύνεψαν και τα κατάφεραν, κάποιοι άλλοι όχι. Για τα δικά μας παιδιά αυτό θα είναι μια ανάμνηση, πιθανότατα και η πιο άσχημη της ζωής τους που θα θυμούνται για πάντα. Παρόλα αυτά, αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας δεν θα πετάξουν το τσιγάρο τους κάτω στο δρόμο, δεν θα θα αφήσουν το χωράφι τους χωρίς να το έχουν αποψιλώσει, δεν θα κάψουν τα ξερόχορτα καλοκαιριάτικα ούτε καν με 1 μποφόρ αέρα, δεν θα παρατήσουν τα σκουπίδια τους σε ένα σωρό με την δικαιολογία ότι κάποιος θα τα μαζέψει, όταν αντιληφθούν φωτιά θα τρέξουν για να σωθούν και όχι να περιμένουν την πολιτεία να τους σώσει. Όταν κάποιο από αυτά θα εργαστεί για την ΔΕΗ δεν θα πει “έλα μωρέ και τι έγινε, ας περάσω τα καλώδια μέσα από τα δέντρα”, όταν θα υπογράψει ένα σχέδιο σαν πολιτικός μηχανικός ή αρχιτέκτονας θα φροντίσει να το φτιάξει όπως πρέπει και όχι όπως βολεύει για να γλυτώσει κάποια λεφτά. Όταν θα γίνει πυροσβέστης θα προσπαθεί κάθε μέρα να σώζει ανθρώπινες ζωές. Ακόμα και όταν γίνει πολιτικός, δήμαρχος ή υπουργός θα προσπαθήσει να πάρει τα καλύτερα προληπτικά μέτρα για να αποτρέψει μια παρόμοια καταστροφή σαν αυτή που έζησε.
Αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας μπορεί να γίνουν εθελοντές σε μία ομάδα δασοπροστασίας για να προστατέψουν αυτό που οι μεγάλοι κάποτε τους το πήραν μέσα σε μία στιγμή και μετά από τόσα χρόνια ακόμα προσπαθούν να βρουν το γιατί και δεν το βρίσκουν. Μπορεί να πάνε εθελοντές στον Ερυθρό Σταυρό ή να κάνουν μαθήματα ναυαγοσωστικής. Θα είναι εκεί όταν θα χρειαστεί να κουβαλήσουν κούτες με φαγητά, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, θα αφήσουν την δουλειά τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που θα έχουν ανάγκη και θα βοηθήσουν… Κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση.
Αυτά τα παιδιά θα μάθουν στα παιδιά τους την υπευθυνότητα, το πως να γίνουν ενεργοί πολίτες σε μια κοινωνία, το να μην κατηγορούν τον “άλλον” αλλά να κάνουν την αυτοκριτική τους για να γίνουν πρώτα αυτοί καλύτεροι άνθρωποι και ποιος ξέρει…
… αυτά τα παιδιά μπορεί να αφήσουν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο από αυτόν από αυτόν που βρήκανε ή, μάλλον, από αυτόν που δεν φροντίσαμε εμείς να τους δώσουμε.
4-pyrosvestes-tou-Karea

Ένα “ευχαριστώ”, 20 χρόνια μετά

Την Κυριακή 22/7 κλείσανε 20 χρόνια από την ημέρα που 4 άνθρωποι στον Καρέα έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό αγαθό που είναι το δάσος. Τρεις πυροσβέστες και ένας εθελοντής Δασοπροστασίας από την Καισαριανή, ο Δημήτρης Καραμολέγκος. Ο χαμός εθελοντή ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός.

Ο Δημήτρης ήταν πρόσκοπος. Στην Καισαριανή εδώ και πολλά χρόνια Πρόσκοποι και Δασοπροστασία πάνε χέρι-χέρι.

4-pyrosvestes-tou-Karea-fytema-dentrouΕπειδή “πεθαίνει μόνο όποιος ξεχνιέται”, τιμήσαμε τη μνήμη των 4 ηρώων με λίγα λουλούδια στο μνημείο τους την Κυριακή 22/7 /2018 στις 18:00. Τους Προσκόπους της Νότιας Αττικής εκπροσώπησαν ο Περιφερειακός Έφορος και ο Υπαρχηγός Συστήματος του 2ου Σ.Π. Καισαριανής. Παρόντες οι εθελοντικές ομάδες Δασοπροστασίας Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης και Παπάγου-Χολαργού, οι Δήμαρχοι Καισαριανής και Βύρωνα, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος και συγγενείς των πεσόντων.

Στο τέλος της τελετής, συμβολικά φυτεύτηκαν στη μνήμη τους στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου λίγα δέντρα.

Τους ευχαριστούμε για την θυσία τους και υποσχόμαστε ότι δεν πρόκειται να τους ξεχάσουμε.

συλλυπητήρια

Καλό ταξίδι Διαμαντή

 

Το πρωί της Κυριακής 22 Ιουλίου έφυγε από κοντά μας ο Διαμαντής Κρέκας, πρώην Περιφερειακός Έφορος Νοτίου Αττικής και πρώην Τοπικός Έφορος Υμηττού.

Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του Έφη και στα παιδιά του Φίλιππο, Ανδρέα και Νεκτάριο.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 24 Ιουλίου, στη 13:30 στο νεκροταφείο του Βύρωνα.

 

 

 

kentro-perivallontikis-eyaisthitopiisis

Εγκαίνια Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Δήμου Καισαριανής

Την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 έγιναν τα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Δήμου Καισαριανής, σε έναν μαγευτικό χώρο πλησίον της Μονής Καισαριανής.

kentro-perivallontikis-eyaisthitopiisisΠρόκειται για ένα κτίριο της Δασικής Υπηρεσίας που παραχωρήθηκε στον Δήμο Καισαριανής με σκοπό να συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των νέων για την ανάγκη προστασίας του φυσικού μας πλούτου, και ειδικότερα του βουνού μας, του Υμηττού.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων εκπροσώπησαν ο Περιφερειακός Έφορος Νότιας Αττικής Γιάννης Δημητριάδης και εκπρόσωποι των Προσκόπων της Καισαριανής, του Βύρωνα και του Ζωγράφου.

Ευχόμαστε καλή αρχή και καλή επιτυχία στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Καισαριανής!

 

Για να το επισκεφτείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δασοπροστασία Καισαριανής στο 210 7244150 ή με τον Δήμο Καισαριανής στο 210 7292601

 

kentro-perivallontikis-eyaisthitopiisis

office-365

Σεμινάριο Microsoft Office 365 για Αρχηγούς Συστημάτων και Εφόρους

Ένα από τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο κάθε Έφορος ή Αρχηγός Συστήματος είναι και το Office 365. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που η Microsoft προσφέρει δωρεάν στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, όπως και σε πολλά αντίστοιχα Σώματα στην Ευρώπη, και το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επικοινωνία των διοικητικών μελών του Σώματος με τους φορείς της περιοχής τους αλλά και μεταξύ τους.

office-365-seminarioΤο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από τον Μιχάλη Μίχαλο, Έφορο κλάδου Προσκόπων, και τον Στέφανο Μαρούλη, Έφορο Πληροφορικής, στο Εντευκτήριο Προσκόπων Βύρωνα. Ανάμεσα σε άλλα θέματα, περιελάμβανε τον τρόπο διαχείρισης του -απαραίτητου πλέον- επίσημου προσκοπικού email, τη διαχείρηση και τον διαμοιρασμό αρχείων σε μία ομάδα αλλά και την δημιουργία ημερολογίου με τις επικείμενες δράσης των τμημάτων κάθε Συστήματος, το οποίο θα είναι ορατό στα υπόλοιπα συστήματα του Τομέα και τον αντίστοιχο Βοηθό Περιφερειακό Έφορο.

Η χρήση του Office 365 είναι ένα απαραίτητο βήμα προς την βελτίωση της επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς αλλά και μεταξύ των μελών του ΣΕΠ και ταυτόχρονα προσφέρει σε κάθε Αρχηγό Συστήματος ή Έφορο μία πληθώρα εργαλείων που διευκολύνουν σημαντικά το έργο του.

Εισήγηση 24ου Συνεδρίου Προσκόπων Νότιας Αττικής

Εισήγηση στο Ετήσιο Συνέδριο της Π.Ε. Νότιας Αττικής

Εισηγητής:  Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος

10 Δεκ. 2016

Έχει ανάγκη ο Προσκοπισμός το Μάρκετινγκ;

Άποψη 1η

Ο προσκοπισμός είναι μια πολυπληθής κίνηση παιδιών – νέων, αγοριών και κοριτσιών, η οποία έχει ως στόχο την κοινωνικοποίηση του ατόμου και να συμβάλει στην ανάπτυξη των νέων ώστε να πετύχουν το μέγιστο των φυσικών , πνευματικών κοινωνικών και ψυχικών δυνατοτήτων τους. Χρησιμοποιώντας ως  μέσο το παιγνίδι στη φύση, καθώς και να ενστερνιστούν τα μέλη της την αγάπη στο Θεό, την Πατρίδα, το Περιβάλλον, τον Συνάνθρωπο.

Read more

24ο Συνέδριο Προσκόπων Π.Ε. Νότιας Αττικής

Περισσότερα στο ημερολόγιο δράσεων